facebookBlog - Sådan får du mest ud af din investering i medarbejdernes know-how | Youandx
Sådan får du mest ud af din investering i medarbejdernes know-how

5. dec. 2023

Sådan får du mest ud af din investering i medarbejdernes know-how

Hvis du arbejder med People & Culture, særligt indenfor Learning & Development, ved du, hvor vigtigt det er at sikre, at dine medarbejdere har de rette kompetencer og viden til at udføre deres opgaver og bidrage til virksomhedens vækst. Men hvordan kan du være sikker på, at du investerer i den rigtige know-how, og at du får det optimale afkast af din investering?

I denne artikel vil du læse om, hvorfor kompetencemapping er nøglen til at realisere medarbejdernes fulde potentiale, og hvordan du kan bruge digitale værktøjer til at systematisere og dokumentere kompetenceudviklingen i din virksomhed. Du vil også få nogle konkrete tips til, hvad du kan gøre med det samme for at forbedre din kompetenceudviklingsstrategi.

Artiklen er baseret på et indlæg af Maybritt Toft Bisp, adm. direktør og medstifter af Youandx. Du kan læse debatindlægget her, https://finans.dk/debat/ECE16507398/investering-i-knowhow-er-noeglen-til-at-realisere-medarbejderens-fulde-potentiale/

Hvorfor er kompetencemapping vigtigt?

Kompetencemapping er processen med at identificere, analysere og dokumentere de kompetencer, som dine medarbejdere har, og de kompetencer, som de har brug for. Det er vigtigt af flere grunde:

 • Det giver dig et overblik over, hvilke ressourcer du har til rådighed, og hvor du har eventuelle kompetencegab.
 • Det hjælper dig med at planlægge og prioritere kompetenceudviklingsaktiviteter, så du investerer i den know-how, der er mest relevant og værdiskabende for din virksomhed.
 • Det gør det muligt for dig at måle og evaluere effekten af kompetenceudviklingen, så du kan se, om du får det ønskede afkast af din investering.
 • Det bidrager til at skabe en kultur, hvor medarbejderne føler sig værdsat og motiveret, fordi du viser, at du investerer i deres faglige og personlige udvikling.
 • Det styrker din employer branding, fordi du signalerer, at du er en attraktiv og fremtidsorienteret arbejdsplads, der tilbyder gode udviklingsmuligheder for dine medarbejdere.

Hvordan kan du bruge digitale værktøjer til at systematisere og dokumentere kompetenceudviklingen?

Mange virksomheder bruger stadig manuelle og forældede metoder til at håndtere kompetencemapping og -udvikling, såsom Excel-ark, papirskemaer eller e-mails. Det er ikke bare ineffektivt og tidskrævende, men også upræcist og utilstrækkeligt, når det kommer til at følge med i den hurtige udvikling, der kendetegner det moderne erhvervsliv.

Derfor er det afgørende, at du opgraderer din kompetenceudviklingsstrategi med digitale værktøjer, der kan gøre hele processen nemmere, hurtigere og smartere. Nogle af fordelene ved at bruge digitale værktøjer er:

 • Du kan automatisere og standardisere kompetencemappingen, så du sparer tid og ressourcer, og sikrer en ensartet og objektiv vurdering af dine medarbejderes kompetencer.
 • Du kan integrere kompetencemappingen med andre systemer, såsom HR-systemer, læringsplatforme eller performance management systemer, så du får et samlet overblik over dine medarbejderes kompetencer og udvikling.
 • Du kan realisere og dokumentere kompetenceudviklingen, så du kan se, hvilke kompetencer dine medarbejdere har tilegnet sig, og hvordan de anvender dem i praksis. Du kan også se, om de opfylder de krav og standarder, der gælder for deres rolle eller branche, såsom autorisationer eller akkrediteringer.
 • Du kan visualisere og kommunikere kompetenceudviklingen, så du kan dele resultaterne med dine medarbejdere, ledere eller interessenter, og skabe dialog og feedback omkring kompetenceudviklingen.

Hvad kan du gøre med det samme for at forbedre din kompetenceudviklingsstrategi?

Hvis du vil komme i gang med at forbedre din kompetenceudviklingsstrategi, kan du starte med at gøre følgende tre ting:

 • Lav en kompetenceprofil for hver af dine medarbejdere, hvor du beskriver, hvilke kompetencer de har, og hvilke kompetencer de har brug for. Du kan bruge et digitalt værktøj til at hjælpe dig med at definere og vurdere kompetencerne.
 • Lav en kompetenceplan for hver af dine medarbejdere, hvor du beskriver, hvilke kompetenceudviklingsaktiviteter de skal deltage i, og hvornår de skal gennemføres. Du kan bruge et digitalt værktøj til at hjælpe dig med at finde og booke de relevante kurser, uddannelser eller foredrag.
 • Lav en kompetenceportfolio for hver af dine medarbejdere, hvor du dokumenterer, hvilke kompetencer de har tilegnet sig, og hvordan de anvender dem i praksis. Du kan bruge et digitalt værktøj til at hjælpe dig med at indsamle og gemme beviser for kompetenceudviklingen, såsom certifikater, evalueringer eller arbejdsprøver.

Konklusion

Kompetenceudvikling er ikke bare en udgift, men en investering i din virksomheds fremtid. Ved at bruge kompetencemapping som et strategisk værktøj, kan du sikre, at du investerer i den rigtige know-how, og at du får det optimale afkast af din investering. Ved at bruge digitale værktøjer til at systematisere og dokumentere kompetenceudviklingen, kan du gøre hele processen nemmere, hurtigere og smartere. Og ved at gøre kompetenceudvikling til en integreret del af din virksomhedskultur, kan du skabe en arbejdsplads, hvor dine medarbejdere føler sig værdsat, motiveret og klar til at møde fremtidens udfordringer.

Få adgang til en verden af inspiration

Gør som 5000 andre og tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Modtag nyheder og gode tilbud direkte til din indbakke.

Decorative