facebookBlog - Sådan skaber du god kommunikation på arbejdspladsen - 6 gode råd | Youandx
Sådan skaber du god kommunikation på arbejdspladsen - 6 gode råd

11. nov. 2022

Sådan skaber du god kommunikation på arbejdspladsen - 6 gode råd

Hvad betegner en god kommunikation på arbejdspladsen?

God kommunikation på en arbejdsplads er, når I forstår at udtrykke jer klart og tydeligt, når alt går gnidningsfrit og I taler pænt og ordentligt til hinanden uden misforståelser. Hvis man hver især evner, at formå at udtrykke sin mening på en respektfuld måde med åbenhed overfor forskellighed, kan I sikre, at der er plads til alle.

En god kommunikation på arbejdspladsen er nødvendig, hvis I ønsker at skabe en hverdag med trivsel og et godt arbejdsmiljø. Kommunikation handler ikke kun om vores bevidste handlinger, men også vores ubevidste handlinger. Det kan derfor betale sig at være opmærksom på, hvilken udstråling man har overfor sine kolleger, så man sørger for at kommunikationen er hensigtsmæssig.

Hvad er dårlig kommunikation på arbejdspladsen?

Ofte bunder dårlig kommunikation på arbejdspladsen i misforståelser og en negativ omgangstone. En dårlig kommunikation kan være med til at skabe konflikter og opretholde et usundt arbejdsmiljø.

Hvis der ofte opstår diskussioner og konflikter på baggrund af misforståelser, kan det være en god idé at undersøge, hvordan jeres generelle kommunikation på arbejdspladsen fungerer. Husk også, at det er okay at påtale, hvis en kollega taler hårdt til dig eller opfører sig uretfærdigt. Når man sætter ord på de negative mønstre, der er opstået på arbejdspladsen, giver det jer muligheden for at ændre på dem.

6 gode råd til kommunikation på arbejdspladsen

Nedenfor får du 6 helt konkrete råd til, hvordan I forbedrer den overordnede kommunikation på arbejdspladsen. Rådede er et godt sted at starte, hvis I ønsker at skabe et trygt arbejdsmiljø, hvor alle føler sig velkommen.

 1. Kommunikation til mennesker
  Husk, at du kommunikerer til mennesker med følelser. Det kan betale sig at overveje måden, man siger tingene på. Måske er tonen lidt for hård eller der bliver sagt unødvendigt grove ting. Uanset er det vigtigt at huske på, at dem man taler til også har følelser. Og det er uanset om du er leder eller kollega. 
 2. Vær klar i dit budskab
  Sørg for, at du giver besked klart, simpelt og tydeligt. Hvis du er tydelig og præcis, når du leverer et budskab, vil dine kolleger også have nemmere ved at forstå dig. På den måde kan I undgå at der opstår fejl på grund af mangelfuld kommunikation.
 3. Sørg for, at din modtager har forstået det, du har sagt
  Du kan med fordel spørge ind til, om din modtager har forstået, hvad du har fortalt. Hvis du er opmærksom på, om det du lige har sagt bliver forstået efter hensigten, kan I mindske misforståelser opstået på baggrund af dårlig kommunikation. 
 4. At lytte er også at kommunikere
  Husk at være nysgerrig på dem du kommunikerer med og på, hvad de har at sige. Ved at lytte til andres meninger og holdninger udviser du gensidig respekt, hvilket på sigt vil have et positivt udbytte for dine kollegers trivsel. 
 5. Forventningsafstem formålet med dialogen
  Det kan være en god idé at forventningsafstemme i forhold til, hvad du gerne vil have, skal være udbyttet af dialogen. Sådan kan du sikre, at din modtager forstår, og I undgår dermed fejltagelser på baggrund af dårlig kommunikation. Samtidig er I aligned i forhold til, hvad der skal ske efterfølgende samt hvem der gør hvad. 
 6. Kort og præcist
  Vær klar og tydelig, når du kommunikerer. Hvis du har fokus på pointen, sikrer du, at du ikke mister din modtager undervejs og I vil begge få mest mulig ud af dialogen.

Sådan påvirker kommunikation på arbejdspladsen virksomhedskulturen

Den måde I kommunikerer på, på arbejdspladsen har stor indflydelse på kulturen i virksomheden. Ved at optimere jeres kommunikation, kan I mindske misforståelser og øge den overordnede trivsel og arbejdsglæde. Når arbejdsglæden er i top, vil alle i virksomheden være mere effektive og produktive. Det kan derfor betale sig at have fokus på, hvordan I kommunikerer internt på arbejdspladsen.

Brug for hjælp til bedre kommunikation på arbejdspladsen?

Eksempelvis kan I gennem en viden om hinandens persontypologi, blive klogere på, hvordan I spiller hinanden gode. Ved at have kendskab til, hvilke persontyper der er på jeres arbejdsplads, kan I styrke den interne kommunikation og sikre, at hverdagene på arbejdspladsen forløber gnidningsfrit. Hermed optimerer I arbejdsglæden og arbejdsmiljøet.

I kan også booke et foredrag om kommunikation og finde ud af, hvordan I optimerer kommunikationen hos jer. Vores eksperter skræddersyer gerne deres foredrag, så I får et optimalt udbytte af foredraget.

Få adgang til en verden af inspiration

Gør som 5000 andre og tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Modtag nyheder og gode tilbud direkte til din indbakke.

Decorative