facebook
Alt du skal vide om agil projektledelse

11. nov. 2022

Alt du skal vide om agil projektledelse

Det er på mode at kunne arbejde agilt. Og det er der en grund til. Ved at omstille nogle af jeres processer, så I arbejder agilt fremfor plandrevet, kan der være meget at hente. Læs med i denne artikel, hvor vi giver jer det fulde overblik over agil projektledelse.

Hvad er agil projektledelse? 

Når man arbejder med agil projektledelse betyder det, at man arbejder i iterationer. Det gør man ud fra den antagelse, at verden er dynamisk og man derfor må tilpasse sig løbende. I alt sin enkelthed antages det, at man løbende opnår viden, hvorfor man derfor må prioritere og tilpasse arbejdsopgaver ud fra den viden, man igennem projektet opnår. Ofte kan den agile tankegang kombineres i samspil med traditionel projektledelse, da de hver især har styrker og svagheder, hvor der med fordel kan trækkes på parametre fra begge metoder.

Hvad betyder agil?

At være agil betyder, at man er omstillingsparat. Det er evnen til at kunne navigere fleksibelt og omstille sig, hvis behovet opstår. I samtiden, hvor særligt teknologi spiller en rolle i manges arbejdsgang og processer, har det flere fordele at kunne arbejde agilt.

Hvad betegnes som projektledelse

Projektledelse handler i bund og grund om at føre projekter i mål og kan være alt fra idé til eksekvering. Det er projektlederens job at sikre, at projektet når i mål og at alle deadlines overholdes.

Eksempler på agil projektledelse

Når I arbejder med agil projektledelse er det vigtigt, at der fokuseres på det, der giver mest værdi for virksomheden. Derfor er det altafgørende, at man løbende kan omstille sig og ændre i planen, når det giver mening. I modsætning til når man arbejder plandrevet, vil der kontinuerligt opstå nye prioriteringer. På denne måde sikrer man, at det arbejde, der har det største udbytte altid prioriteres højst.

Et konkret eksempel på en agil udviklingsmetode er at arbejde med Scrum . Scrum er den mest anvendte metode, når man vil arbejde med agil projektledelse. Det fungerer sådan, at man ud fra en iterativ tilgang tilpasser og prioriterer arbejdsopgaver igennem sprints. Et sprint er en periode på typisk 1-4 uger, hvor der arbejdes intensivt på udvalgte opgaver. Efter hvert sprint evalueres og prioriteres arbejdsopgaver så man sikrer, at man altid har fokus på det vigtigste.

Der findes andre agile metoder end Scrum, men fælles for dem alle er, at de bevæger sig inde for det samme paradigme. Hertil kan nævnes kanban og SAFe.

Dette kan du vinde ved at adaptere til agil projektledelse

Særligt, hvis du arbejder med software, er der flere fordele at hente ved at I begynder at arbejde agilt. Når I begynder at arbejde agilt, vil I opleve at blive mere omstillingsparate, hvilket vil gøre det nemmere at håndtere uforudsete udfordringer.

Der bliver stillet højere krav til både projekter, medarbejdere og ledelse i samtidens arbejdsmiljø. Derfor sender flere virksomheder i dag deres medarbejdere på kurser, hvor de lærer at arbejde agilt. Dertil er der også mange ledere, der tager en certificering i agilt lederskab for at få organisationen til at lykkes i den agile verden.

Der er derfor flere fordele ved at adaptere til agil projektledelse. En mere transparent, omstillingsparat og tilpasningsdygtig virksomhedskultur som, hvis det gøres korrekt, vil resultere i, at jeres arbejdsprocesser effektiviseres.

Ulempen ved agil projektledelse

Få adgang til en verden af inspiration

Gør som 5000 andre og tilmeld dig vores nyhedsbrev.
Modtag nyheder og gode tilbud direkte til din indbakke.

Decorative