facebook
Podcastschevron_right

SHOTGUN #91 - Rune Hjarnø Rasmussen - Vi skal tilbage til naturen

11-01-2024

Rune udfordrer Emils verdenssyn med et enkelt råd: “Husk, at give nissen grød”. 

I dagens afsnit af videopodcasten har Emil Thorup inviteret den erfarne debattør, ph.d. i religionshistorie og ankerperson på 'Nordic Animism,' Rune Hjarnø Rasmussen. Rune fører os dybt ind i spørgsmålet om vores menneskers forhold til naturen og kulturarven i en tid, hvor miljøkrisen kræver vores opmærksomhed. Emil indrømmer åbent sin skepsis over for emnet, når Rune taler om nisser, elver og nordisk animisme og betydningen for en bæredygtig verden. Men Emil lover sig selv at gå ind i dagens samtale med et åbent sind.  

Rune deler en fascinerende indsigt: Kun 5% af verdens befolkning defineres som indfødte folk. De lever i harmoni med naturen og besidder den viden, der kræves for at tackle vores globale udfordringer. Han udfordrer vores opfattelse af verden som en ressource, der kan udnyttes, og fremhæver, hvordan disse 5% ser naturen som et samfund, hvor alt er forbundet.  

Rune forklarer hvordan videnskaben i stigende grad anerkender denne indfødte måde at forstå verden. Når vi ser på vores egen kulturarv, så finder vi under overfladen det samme verdensbillede, hvor alt er forbundet, og vi mennesker er en del af naturen. Rune deler råd om, hvordan vi kan genopbygge vores forbindelse med naturen igen, og Emil stilles over for nye perspektiver, der udfordrer hans grundlæggende verdensbillede. Dagens afsnit er til dato det vildeste afsnit, Emil har været vært for, og det har åbnet op for en større forståelse og forhold til naturen.